top of page
חיפוש

עקרון השוויון בצוואה

  • משרד עורכי דין מליניאק
  • 9 בינו׳ 2022
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 10 בינו׳ 2022


אצל כולנו קיימת שאיפה טבעית לחיות בסביבה שוויונית; כאזרחים במדינה, כחברים בקהילה, וכבני משפחה.

בשיחות הייעוץ אשר מתקיימות במשרדנו עם לקוחות בנושא צוואות, הקונספט של שוויון עולה אצל מרביתם באופן ברור וחד-משמעי - הרצון שכל היורשים יחלקו את הרכוש שווה בשווה, עומד מעל הכל.

אבל בפועל, החיים מורכבים, וישנן נסיבות אשר מאלצות לחלק את הרכוש בצורה לא שוויונית, באופן שיורש אחד (או יותר) מקבל חלק גדול יותר מן הרכוש, על חשבון היורשים האחרים.

ההחלטה לחלק את הרכוש בצורה לא שוויונית, היא לא קלה, שכן יש חשש מחוסר שביעות רצון בקרב היורשים. אך, לעיתים, היא בלתי נמנעת כי היא המעשה הנכון.



חלוקה שוויונית או חלוקה הוגנת?

באופן כללי, ניתן להגדיר את צורת החלוקה של הרכוש בצוואה בשני אופנים:

1) חלוקה שוויונית

זוהי חלוקה מתמטית על-פיה כל היורשים מקבלים שווה בשווה, בכסף או בשווה כסף.

2) חלוקה שיוצרת שוויון

זוהי חלוקה שמתחשבת במצב האישי, המשפחתי, הבריאותי והכלכלי של כל יורש, ובאמצעותה ניתן להשוות בין היורשים.

זו חלוקה שבאה לתקן את המצב הקיים. היא מתאימה כאשר מלכתחילה יש חוסר שוויון משמעותי בין היורשים, בעקבות - מצב כלכלי קשה מאד, מצב בריאותי רע, צרכים מיוחדים, ועוד.

כך, באמצעות מתן חלק גדול יותר לאחד מן היורשים לעומת האחרים, יוצרים שוויון בין כל היורשים.

לדוגמא: במקרה של שני אחים, אשר יורשים את הרכוש של הוריהם - האחד בעל אמצעים, והשני במצוקה כלכלית. במקום לחלק את הרכוש חצי-חצי בין האחים, מחלקים לאח העשיר - 20% מהרכוש, ולאח העני - 80% מהרכוש. המטרה היא שלאחר החלוקה, מצבו הכלכלי של האח העני יהיה משמעותית טוב יותר.

התוצאה יוצרת שוויון בין האחים, למרות שהחלוקה לא שוויונית.

מדובר בשתי גישות שונות מאד, שבבסיסן עומדת השאלה - כיצד כל אחד מאיתנו מגדיר שוויון?

יש שוויון שנובע מחישוב מתמטי, שלוקח בחשבון רק את הרכוש שיהיה קיים בעיזבון, ויש שוויון שנובע מהפעלת שיקולים כלל משפחתיים, שלוקח בחשבון גם את הרכוש שיש כבר לכל אחד מהיורשים.


האם תפקידה של הצוואה הוא ליצור שוויון?

החלוקה הנפוצה יותר היא החלוקה השוויונית. לעומתה, החלוקה שיוצרת שוויון לא מתאימה לכל אחד, ולא בכל משפחה. לרוב, ההורים תומכים בילדים במהלך החיים, ועושים זאת בהתאם לצרכים של כל ילד, כלומר - לא תמיד מדובר בתמיכה שווה בכל הילדים. אבל, כשהפרקטיקה הזאת מקבלת ביטוי בצוואה, עם כל המשמעות המשפחתית והרגשית שנובעת ממנה, נוצרת תחושה של אפליה, שעלולה להוביל לסכסוך בין היורשים. סכסוכים בין יורשים, שהם אחים, על רקע ירושה, עלולים להיות מאוד מורכבים ולהימשך שנים. ומטרתנו, כעורכי דין שעוסקים בתחום, למנוע אותם עד כמה שניתן.

כמשרד המתמחה בצוואות מורכבות ובייעוץ לגבי ניהול ההון המשפחתי, לעיתים, הפתרון שאנחנו מציעות הוא שיתוף היורשים בדילמות, באמצעות שיח משפחתי פתוח.

משרדנו מתמחה בייעוץ משפטי - למשפחה, לדורותיה, תוך התאמה לכל שלב משלבי החיים, לרבות טיפול בסכסוכים וייצוג בבתי משפט. יש לנו ניסיון רב בעריכת צוואות, ובטיפול בבקשות לצו קיום צוואה, לרבות בתיקים אשר מצריכים ניהול של הליכים משפטיים. אנו נותנים ללקוחותינו ייעוץ מקצועי, תוך שמירה על סודיות וזמינות גבוהה.

לפרטים נוספים ולפגישת ייעוץ התקשרו 03-6093033


 
 
 

Comments


אנא מלאו את הפרטים וניצור קשר בהקדם

תודה שפנית אלינו, ניצור קשר בהקדם

יצירת קשר

Email: office@maliniak-law.co.il

כתובת המשרד: נחלת יצחק 32, כניסה ב', תל אביב 

חניון ציבורי צמוד לבניין
 

טלפון: 03-6093033

פקס:   03-6093034

  • Facebook
  • LinkedIn
Back to Top

BACK TO TOP

כל הזכויות על התכנים באתר שייכות לעו"ד ליאורה מליניאק האתר נבנה ועוצב ע"י  alma marketing

bottom of page