top of page

הסכמי ממון

מה קורה כאשר אין הסכם ממון?

חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע הסדר איזון משאבים, על-פיו כל הרכוש שצברו בני הזוג במהלך חיי הנישואין, למעט רכוש שהתקבל במתנה או בירושה, הוא רכוש משותף, ובמקרה של פרידה, גירושין, או פטירה של אחד מבני הזוג, הוא יחולק בין בני הזוג באופן שווה.

הסדר איזון המשאבים, הורחב בפסיקת בתי המשפט, והוא חל גם על רכוש אשר נצבר ע"י מי מבני הזוג טרם הנישואין, בתנאי שהוכחה כוונת שיתוף ברכוש זה.

הדוגמא הקלאסית היא דירת המגורים, אשר נרכשה, טרם הנישואין, רק ע"י אחד מבני הזוג, אך בני הזוג התגוררו בה ביחד. במקרה של פרידה, גירושין, או פטירה, דירת המגורים יכולה להיחשב כרכוש משותף, אשר יתחלק באופן שווה.

ככלל, יש לזכור, כי בכל הנושא של יחסי ממון בין בני זוג, ייבדקו הנסיבות הספציפיות וכמובן כוונת בני הזוג.

 

בני זוג המעוניינים לקבוע הסדר אחר מזה הקבוע בחוק, ולהסכים ביניהם על הפרדת רכוש, נדרשים לעשות זאת בצורה מפורשת, באמצעות הסכם ממון.

 

מי צריך הסכם ממון?

בניגוד לדעה הרווחת, לא רק בעלי הון זקוקים להסכם ממון. לעיתים, יש צורך ממשי להגן על רכוש שאינו רב - סכום כסף שנצבר בעמל רב, או דירה קטנה, ולקבוע הפרדת רכוש לגביהם. בנוסף, ניתן לקבוע הסדרים גם לגבי רכוש עתידי, כאשר יש צפי לכך.

 

מתי יש צורך בהסכם ממון?

במצב של חוסר איזון כלכלי בין בני הזוג - הן לגבי רכוש שנצבר טרם הנישואין, והן לגבי רכוש שייצבר במהלך הנישואין, כמו למשל - עסק ופירות העסק. כאשר מי מבני הזוג מקבל תמיכה כלכלית ממשפחתו, למשל לצורך רכישת דירה.

 

מטרתו של הסכם ממון

צמד המילים 'הסכם ממון' עלול לעורר חשש, חשד ורתיעה, אבל שלא בצדק. אם עושים בו שימוש נכון, ובתזמון הנכון, הוא יכול לתת שקט נפשי, ובסיס טוב לחיים זוגיים משותפים.

הסכם ממון יכול וצריך לשמור על זכויותיהם של שני בני הזוג, ולא רק על הצד 'העשיר' השואף לשמור על רכושו. תרומה של מי מבני הזוג לחיים המשותפים היא בעלת ערך, שהוא לאו דווקא כספי, אלא גם בשווה כסף, והסכמות הצדדים בהסכם הממון  יכולות לשקף את זה.

 

מה קובע הסכם ממון?

הסכם ממון הינו הסכם שצופה פני עתיד, ומטרתו הינה לקבוע כיצד יחולק הרכוש של בני הזוג במקרה של פרידה, גירושין, או פטירה.

כאשר למי מבני הזוג יש רכוש אשר נצבר טרם הנישואין, בין שנרכש ע"י מי מהם, ובין שניתן למי מהם במתנה או בירושה, ניתן לקבוע בהסכם ממון, האם הרכוש הנ"ל, כולו או חלקו, יהיה רכוש נפרד.

כמו כן, במסגרת הסכם ממון כדאי ורצוי להתייחס גם לרכוש עתידי, פירות הרכוש, מתנות וירושות, חובות, ולמעשה - כל עניין אשר יכולה להיות לגביו מחלוקת בין בני הזוג בהמשך הדרך.

 

משרד מליניאק מתמחה בייעוץ משפטי - למשפחה, לדורותיה, תוך התאמה לכל שלב משלבי החיים, לרבות טיפול בסכסוכים וייצוג בבתי משפט.

יש לנו ניסיון בעריכת הסכמי ממון, שמאפשר לנו ללוות את התהליך המורכב והרגשי של בני הזוג, עד להשגת הסכמה מאוזנת, למען שלמות הזוגיות.

אנו נותנים ללקוחותינו ייעוץ מקצועי, תוך שמירה על סודיות ובזמינות גבוהה.  

bottom of page